www.kk.dk Kontakt Udskriv Sitemap
Vesterbro skal shines op og klimatilpasses af unge arkitekter
UDGIVET mar 2013 19

Et område nær Dybbølsbro på Vesterbro i København er med i arkitektkonkurrencen EUROPAN 12. Unge europæiske arkitekter under 40 år skal give deres bud på, hvordan området kan klimatilpasses med respekt for det oprindelige miljø. De kreative tanker kan meget vel gå hen og blive realiseret og derved danne en ny fremtid for København. 

PRESSEMEDDELSE FRA DANSK ARKITEKTUR CENTER: Stort set alle større byggerier i dag skal kunne kalde sig selv for bæredygtige. Men hvad med alle de eksisterende bygninger? Hvordan omdanner man et nedslidt kvarter til et moderne og bæredygtigt et af slagsen? Temaet for arkitektkonkurrencen EUROPAN 12 er i år ”Den tilpasningsdygtige by” – det handler netop om hvordan vi omskaber vores byer, så de kan klare fremtidens udfordringer. På tværs af Europas landegrænser står man med mange af de samme udfordringer og spørgsmål. Dem skal unge arkitekter, planlæggere og ingeniører mfl. tumle rundt med de næste par måneder. Startskuddet lød den 18/3, hvor de fik information om de mange europæiske konkurrencegrunde herunder de danske i Aalborg og Københavns kommune.

VESTERBRO OG VESTBYEN
Vesterbro er et gammelt område af København, der har gennemgået store omvæltninger. Men hvor man stadig har brug for at tage fat for at få løst klimamæssige problemer samt at fastholde den sociale mangfoldighed. Derfor er titlen på den københavnske konkurrencegrund også ”Hvad kan vi dele” – hvordan kan vi dele byen og dens bygninger på nye måder? Vestbyen i Aalborg er meget lig Vesterbro – det er også et gammelt arbejderkvarter, der dog på trods af sine mange fordele fremstår nedslidt og umoderne. Derfor er der her også brug for at få skabt en hel ny profil og strategi for Vestbyen. Det skal ske gennem at transformere, genbruge og bevare Vestbyen samt at udnytte beliggenheden, der både er tæt på byens puls og det rekreative fjordområde.

IMPULSER FRA HELE EUROPA
Nok lyder Vesterbro og Vestbyen ret lokalt, men rækkevidden er meget større. EUROPAN konkurrencen foregår i 17 europæiske lande med mere end 50 forskellige konkurrencegrunde. Derfor har arkitekter fra f.eks. Grækenland også mulighed for at give deres bud på, hvordan Vestbyen skal se ud i fremtiden. Det plejer der at komme nogle forfriskende bud ud af. I det hele taget sker der noget særligt, når det ikke bare er de store, etablerede arkitektvirksomheder, der får lov til at påvirke vores by. Unge arkitekter har ofte et andet blik på arkitektur og byplanlægning, hvilket er naturligt nok, når de er vokset op i et andet samfund end deres forældre.

EN KICKSTARTER
Der er grund til at holde øje med EUROPAN og de unge arkitekter. For oftere og oftere bliver deres vinderprojekter rent faktisk ført ud i livet, og kommer derved til at påvirke københavnerne og ålborgensernes fremtid. Fra EUROPAN 11 har både vinderne af projektet Ny Blovstrød, Allerød samt Skt. Kjelds kvarter i København skrevet kontrakt med de to kommuner. Og dermed fik Danmark bl.a. sit første klimakvarter.

Konkurrencebetingelser
Præmiesum: 1. præmien er euro 12.000 og 2. præmien er på euro 6.000.
Start-Slutdato: Konkurrencen lanceres d. 18. marts 2013 og deadline for aflevering af forslag er d. 28. juni 2013
Åben Site seeing: 4. april kl. 10.00 på Yrsas Plads på Vesterbro i København og 5. april kl. 11.00 i Haraldslund, Kastetvej 83 i Aalborg.
Regler: Åben konkurrence for teams, der består af en arkitekt i samarbejde med (eller alene) professionelle aktører i andre eller samme faggruppe. Teamet kan inkludere studenter, men disse vil ikke blive betragtet som ’co-authors’ på projektet.
Deltagergebyr per team: euro 150

Læs mere om EUROPAN på www.dac.dk/EUROPAN eller www.EUROPAN-europe.eu
Følg os på Linkedin: http://www.linkedin.com/groups?gid=4847336
Eller Facebook: http://www.facebook.com/EUROPAN12Denmark


Skriv en kommentar