www.kk.dk Kontakt Udskriv Sitemap
Vær med til at måle partikelforurening
UDGIVET aug 2015 13

Vesterbro Lokaludvalg søger deltagere til et stort EU projekt, der skal kortlægge mængden af partikler i atmosfæren. Vesterbro og Kgs. Enghave har brug for 35 deltagere, der skal måle forureningen ved hjælp af deres telefoner fra 1. september til 15. oktober.  

Bekymrer du dig om luftforureningen på Vesterbro og i Kgs. Enghave? Og er du ejer af en iPhone? Så kan du blive deltager i et stort forskningsprojekt, der ved hjælp af ny teknologi og citizen science vil kortlægge antallet af partikler i luften i en række europæiske storbyer.

Københavnerne måler byen

Miljøstyrelsen har inviteret Københavns 12 Lokaludvalg og 4 miljøpunkter med til det europæiske projekt iSpex, der vil udnytte borgernes smartphones til at indsamle værdifuld information om mængden af partikler i luften. I projektet er der udviklet en app og en dims til at sætte på telefonen – et såkaldt spektrometer – der kan anvendes til at foretage målinger af antallet af partikler i luften, også kaldet aerosoler. Spektrometret placeres over kameraet på telefonen, og sammen med app’en anvendes denne til at registrere mængden af partikler i luften. Spektometret fungerer dog kun med iPhone modellerne 4, 4S, 5 og 5S.

Udover København skal borgere i Athen, Barcelona, Beograd, Berlin, London, Manchester, Milano og Rom måle partikler i hele september måned.

Hvordan gør jeg?

Som deltager skal man foretage målinger udenfor på alle skyfri dage i september og ind til den 15. oktober. Når målingen er foretaget sendes de indsamlede data sammen med telefonens geografiske placering til forskerne i Holland, der bruger dem til at danne kort over partikelforureningen. Kortene offentliggøres på hjemmesiden for projektet, således at borgere og andre interesserede kan aflæse resultaterne fra målingerne i de forskellige deltagende byer.

Kig forbi Lyrskovgade 4, 2. sal og spørg efter Vesterbro Lokaludvalg. Så udleverer vi en måler til dig og forklarer dig om, hvordan det hele fungerer. Målerne skal ikke returneres. Du er velkommen til at kigge forbi i almindelig kontortid, men du er sikker på at fange os i tidsrummene:

Mandag d. 24/8 kl. 7.30-10
Onsdag d. 26/8 kl. 15-18 
Mandag d. 31. august kl. 15-18 

Alle deltagere får en påmindelse umiddelbart inden målingerne skal sættes i gang den 1. september.

Læs mere om iSpex 

Hvis du har problemer med at gennemføre målingerne, har du mulighed for at ringe til Miljøministeriets Informationscenter (tlf.: 7o 12 02 11 mandag – torsdag: kl. 9.30 – 16.00 og fredag: kl. 9.30 – 15.30). Du kan også skrive: info@mim.dk.

Foto: Livescience.com


2 kommentarer

 1. Tine Willer says:

  Kan man være med hvis man bor på Otto Busses Vej?

 2. Lokaludvalget says:
  Team Vesterbros Gader

  Hej Tine

  Det kan du tro, at du kan. Kig forbi kontoret og få udleveret en måler.

  Dbh. Christine

Skriv en kommentar