www.kk.dk Kontakt Udskriv Sitemap
Efterlysning: Del din bedste idé til at undgå affald
UDGIVET mar 2014 31

Miljøminister Kirsten Brosbøl inviterer alle danskere til at komme med ideer til en ny strategi om at forebygge affald. Du kan dele din idé på forebygaffald.dk, og der er præmier til de bedste ideer.

Har du tænkt over, hvordan vi undgår madspild? Har du en idé til, hvordan vi kan få glæde af gamle mobiltelefoner – eller andre forslag, der forhindrer affald? Så kan du måske blive en del af miljøminister Kirsten Brosbøls kommende strategi om at forebygge affald.

– Vi danskere er blandt de borgere i EU, der producerer mest affald per indbygger. Det går ud over miljøet og koster penge for både borgere og virksomheder. Det vil jeg gøre noget ved, og vi har brug for alle gode forslag. Derfor inviterer jeg borgere, virksomheder og organisationer til at byde ind med ideer på vores nye hjemmeside forebygaffald.dk, siger Kirsten Brosbøl.

Miljøministeriet vil bruge ideerne til at udvikle strategien om affaldsforebyggelse. De bedste idéer vil blive præmieret.

Nemmere at undgå affald
Hvis danskerne producerer mindre affald, vil det gavne både miljøet og økonomien. Eksempelvis kan cirka halvdelen af den mad, vi smider ud, sagtens spises, ligesom vi smider tøj, mobiltelefoner og andre varer ud, selv om de stadig fungerer, og som andre kunne have gavn af.

– Det er almindelig sund fornuft, at man ikke smider ting væk, der fungerer. Men nogle gange er det nemt, når man skal af med noget. Jeg mener, at vi kan indrette samfundet bedre, så det er nemmere for borgere og virksomheder at stoppe spild og undgå affald. Jeg håber, at danskerne vil komme med gode ideer til det, siger Kirsten Brosbøl.

Du kan byde ind på forebygaffald.dk indtil den 1. maj, hvor ideerne samles sammen.


1 kommentar

 1. Swopbox er et innovativt sundheds- og designprojekt, i form af en kanyle-retur-automat, der med afsæt i stofbrugere, beboere og miljøet, har følgende formål:

  – Mindske mængden af sprøjteaffald på Vesterbro.
  – Mindske smittefaren blandt stofbrugere, ved at udlevere rent værktøj.
  – Sikre adgang til rent værktøj 24 timer i døgnet.
  – Gøre København til foregangseksempel for andre byer med samme problemer.

  Tanken er at stofbrugerne via automaten kan bytte deres brugte værkøj til nyt i alle døgnets timer.
  På den måde sikrer vi et bedre gademiljø, gladere beboere og en håndsrækning til stofbrugerne.

  Facts:

  – Der bliver samlet 12.000 kanyler op på Vesterbro om ugen.
  – Sprøjtepatruljen er en ulønnet enhed, der frivilligt donerer deres arbejde til denne sag.
  – Det koster 2 Kr. at samle et cigaretskod op fra gaden, 8 kr for et stk. tyggegummi. Der findes ingen beregninger for kanyleaffald.
  – I 2006 opsamlede man i alt 270.000 kanyler op på et år. Det svarer til 30 kanyler i timen.
  – Kbh har omkring 6000 stofbrugere.
  – Der kommer 80-120 brugere hver dag i tidsrummet 12-21 hvor Cafe Dugnad har åbent.
  – 13.400 stofbrugere i DK har så store problemer at de kræver behandling. Det anslås, at udgifterne til sygehusvæsen, retsvæsen, fængsel og forsikring løber op mellem 2 og 3 milliarder kr årligt. Det offentlig bruger omkring 400 millioner årligt på behandling.
  – En smittet HIV stofbruger koster i snit 70.000 om året på det sundhedsmæssige område.
  – Sidste år døde 279 brugere herhjemme. Det reelle tal er højere, men langtfra alle stofrelaterede dødsfald registreres sådan.
  – 80 procent af brugerdødsfaldende skyldes en overdosis. De sidste 20 procent dør af “andre årsager”, blandt andet selvmord, underernæring, betændelse på hjerteklappen og infektioner i stiksår.
  – En undersøgelse af 600 stofbrugere i KBH og på Fyn viser, at 90 procent lider af Hepatitis C.

Skriv en kommentar